Axelaar in finale van Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent

28 maart 2022  |  Algemeen, Brabant-Zeeland

Jordy de Blaeij meet zich met de beste MBO-studenten uit zijn vak

“Omgaan met de tijdsdruk. Dat wordt mijn belangrijkste uitdaging”, zegt Jordy de Blaeij (19) uit Axel over zijn deelname aan de Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent. Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april neemt hij in de Utrechtse Jaarbeurs deel aan de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent. De Blaeij wordt door opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland voorbereid op deelname in de categorie ‘sanitair- en verwarmingstechnicus’.

De Blaeij is door zijn leerwerkbegeleider van IW Brabant-Zeeland en zijn theoriedocent van Scalda in Goes geselecteerd voor deelname aan de kampioenschappen. “Daar moest ik best even over nadenken. Het is natuurlijk leuk dat ik me gekwalificeerd heb, maar zo’n finale is toch ook wel een spannend evenement.” Uiteindelijk heeft de Axelaar zich laten overtuigen om naar de finales te gaan. Hij is een sterke kandidaat, vinden zijn begeleiders. “En het staat natuurlijk ook goed op mijn cv straks”, weet De Blaeij daaraan toe te voegen.

Finalisten

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in de Jaarbeurs treedt de installateur aan tegen zeven vakgenoten. De in totaal acht jonge talenten strijden twee dagen om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Maar liefst vijf van de acht finalisten komen, net als De Blaeij, uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven.

Dat maakt het kampioenschap voor Ad van Gilst, de leerwerkbegeleider van De Blaeij, extra spannend. Zijn topleerling kruist immers ook de degens met studenten van IW-collega’s uit andere delen van het land. “Het is zeker niet voor het eerst dat dit voorkomt”, zegt IW-perswoordvoerder Leonie van den Arend daarover. “Dat zorgt altijd weer voor een gezonde collegiale competitie binnen ons opleidingsbedrijf.”

Verschillende disciplines

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development