WorldSkills São Paulo: de wedstrijd begint

8 september 2015  |  Algemeen

Halverwege augustus stonden in het Braziliaanse São Paulo de 43e WorldSkills op het programma, de wereldkampioenschappen voor technische beroepen. Lando Klein Gunnewiek, leerling van InstallatieWerk Didam, verdedigde daar de eer van ons land op het gebied van installatie- en verwarmingstechniek. En hij deed dat met verve.

Na maanden van voorbereiding reisde Lando begin augustus met een Nederlandse delegatie af naar de andere kant van de wereld. Trainingswedstrijden, oefeninterlands en natuurlijk week in week uit doorhalen op de werkplaats, niks had hij aan het toeval overgelaten om in São Paulo te kunnen vlammen. Gelukkig hoefde hij niet meteen aan de bak. “Doordat we een paar dagen aan de stad mochten wennen en kennis konden maken met de 1200 (!) deelnemers, merkte ik dat bij mij de spanning al wat afnam.”

Na een uitgebreide openingsceremonie op 11 augustus, braken op 12 augustus de vier dagen van de waarheid aan. In deze dagen moest hij aantonen dat hij zo snel én secuur mogelijk verschillende sanitaire voorzieningen en een CV-ketel met verwarmingsbuizen kon monteren. Tijdsoverschrijding zou strafpunten betekenen, net als verkeerde of scheve montage. “Mijn sterke punt is altijd mijn precisie, met name op snelheid kon ik het dus verliezen.” Na het bestuderen van zijn 28 tegenstanders wist hij: dit wordt een pittig karwei, ik moet alles uit de kast halen om ze te verslaan. “Maar niets is onmogelijk.”

De strijd begint
“Dag 1 was vooral het bestuderen van de opdracht, alles afmeten en op basis daarvan de juiste spullen bestellen”, vertelt Lando. “Als je te veel van een bepaald materiaal bestelde kon je strafpunten krijgen. Alleen heb ik daar zoveel tijd aan besteed, dat ik later in tijdsnood kwam. En dat levert alleen nog maar meer strafpunten op. Achteraf had ik dus al veel sneller moeten handelen op de eerste dag.”

Dat bleek wel na het resultaat van dag 2 en 3. Hoewel hij zeer nauwkeurig respectievelijk een waterleiding en een CV-ketel had aangesloten, waren beide niet voltooid toen de jury langskwam om te beoordelen. “En dan weet je dat het heel lastig wordt om nog te winnen. Ik zag namelijk dat anderen het wel af hadden, al viel ook meteen op dat niet iedereen even netjes had gewerkt. Ik moest de laatste dag dus echt vol aan de bak om nog een kans te maken. Ik zag het eventjes niet meer zitten, maar ik wilde nog een keer alles geven.”

Slotakkoord
Zo gezegd, zo gedaan. De riolering die hij op dag 4 moest aanleggen werd keurig binnen de tijd én kaarsrecht afgeleverd. Na het opruimen van zijn gereedschap kon Lando bijkomen in het hotel en zich opmaken voor de after-party. “Er viel enorm veel stress van me af. Ik was aan de ene kant heel blij met mijn prestatie, maar ik wist dat een podiumplek er waarschijnlijk niet in zat.”

Dat vermoeden bleek juist tijdens de prijsuitreiking op zondagavond in het Ibirapuera Gymnasium. Een Duitser en Engelsman mochten zich de gezamenlijke winnaar noemen, een Fransman, Japanner en Duitser gingen met het brons aan de haal. Voor Lando restte een 19e plek. “Maar volgens de jury zat alles heel dicht bij elkaar. Bovendien was ik verbaasd dat ik nog bij de top-20 zat. Een plek dus om heel trots op te zijn.”

Veel ervaringen rijker
Bij terugkomst wachtte nog een groot ontvangstcomité op Schiphol, waarna hij ’s avonds thuis werd verrast door vrienden die met spandoeken en (uiteraard) veel bier op Lando stonden te wachten. Ruim drie weken later moet hij nog altijd bijkomen van al zijn ervaringen. “Dit was echt supermooi. Ik heb zoveel geleerd: hoe je pijpen moet buigen op de millimeter nauwkeurig, hoe je snel kunt nadenken, maar ook bijvoorbeeld de Engelse taal en hoe het is om tegen internationale vakgenoten te strijden. Ik zou het zo weer overdoen, helaas mag je maar een keer deelnemen. Maar ik kan het iedereen aanraden!”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development