“WorkForce matcht kandidaten met installatietechnische bedrijven”

14 december 2018  |  Noord, Oost & Flevoland

Het nog jonge WorkForce is een soort uitzendbureau, en onderdeel van IW Nederland. Henk Rozeboom is aangesteld als adviseur/consulent voor WorkForce: “Ik zoek specifiek in Groningen en Friesland naar geschikte kandidaten om te werken bij installateurs, zowel in de installatie- als elektrotechniek. Bedoeld om hen rechtstreeks bij installatiebedrijven te verlonen.

Het gaat zowel om vakbekwame kandidaten alsook kandidaten die momenteel in opleiding zijn, of nog opgeleid moeten worden. “In die laatste twee situaties is IW uiteraard dé geschikte opleidingspartner”, aldus Henk.

Focus op BBL’ers en zij-instromers
Gaat het om kandidaten die nog in een BBL-traject zitten? Dan zijn dat mensen die in een opleidingstraject zijn opgenomen bij IW Noord, Oost & Flevoland maar om welke reden dan ook nog geen werkgever hebben. Bijvoorbeeld als het bedrijf stopt waar zij voor in opleiding zijn. Henk: “Ik ga met hen aan de slag en probeer deze vakkrachten te plaatsen bij werkgevers. Daarnaast ben ik actief met zij-instromers. Bedoeld om vraag en aanbod binnen de installatietechnische branche meer in balans te helpen brengen. Bij een zij-instromer die wij verwelkomen, kan het gaan om iemand uit de WW of bijstand of uit een re-integratiebedrijf, die zoekend is naar een nieuwe carrière.”

IW en WorkForce: een natuurlijke en goede combinatie
WorkForce gaat en staat voor gekwalificeerd personeel. Henk: “Ik realiseer mij heel goed dat dit een uitdaging is, omdat momenteel nagenoeg alle vakkrachten binnen de installatietechniek aan het werk zijn. Aan de andere kant zien we kandidaten die van uitzendbureau naar uitzendbureau lopen en daar niet gelukkig mee zijn, omdat de begeleiding vanuit die sector minimaal is. IW heeft professionals in huis die heel gedreven en bedreven zijn in de techniek. Ik merk dat kandidaten waarmee ik spreek uit de doelgroepen die ik noemde, toch beter uit zijn bij IW omdat zij verstand van installatietechnische zaken hebben. In die zoektocht is IW voor WorkForce een natuurlijke en goede partner.” In zijn gesprekken met de markt, merkt Henk dat de naam IW een begrip is: “Dit geeft de werkgevers in de installatietechnische branche waarmee ik spreek extra vertrouwen in WorkForce.”

“WorkForce realiseert een goed gecoördineerde
zoektocht naar nieuw en bestaand talent”

Het voordeel van een groot netwerk
Henk beschikt vanuit zijn werkverleden over een groot netwerk en dat komt hem in zijn werk nu goed van pas: “Ik heb ingangen in alle gemeenten in Groningen en Friesland. Ook heb ik goede contacten met oud-collega’s van het UWV. Zij kijken voor mij heel gericht de kaartenbakken na op geschikte kandidaten.”

Arbeidsrechtelijk meer speelruimte
Een groot voordeel is, dat WorkForce een stichting is, en daardoor gelukkig niet gebonden is aan de 26 weeks regel: “Dit betekent dat ik voor kandidaten en ook hun werkgevers arbeidsrechtelijk meer speelruimte heb. Zo kan een werkgever een geschikte kandidaat van WorkForce veel eerder in vaste dienst nemen, dan via een regulier uitzendbureau. Die zijn vaak heel star als het aankomt op het meewerken aan die vaste werkverbanden.”

Gevarieerde ervaring
Henk heeft een zeer gevarieerde arbeidsachtergrond: “12 jaar geleden maakte ik van de ICT de switch naar de arbeidsbemiddeling, voor mij de juiste zet. Uiteindelijk kwam ik te werk als adviseur werkgeversdiensten bij het UWV in Friesland. Vanuit dit werk ben ik ook actief geweest voor het Fries Technisch Opleidingsplatform. Vooral aan het UWV en het opleidingsplatform heb ik uitstekende relaties overgehouden die ik nu kan inzetten voor WorkForce. En dat geldt ook voor mijn contacten met werkgevers. Mijn focus ligt vooralsnog, vanwege mijn netwerk, op Groningen en Friesland. Maar ik sluit niet uit dat het werkgebied van WorkForce zal verbreden naar provincies daaronder.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek