Het verhaal van Willow:

Een zelfverzekerde jongedame in de techniek!

Juist in een tijd waarin er veel onzekerheid is, bieden wij garantie op een baan in de mooiste branche: installatietechniek.
Hieronder lees je het verhaal van Willow. Een enthousiaste en gemotiveerde jongedame die klaar was met stilzitten en daarom koos voor een overstap richting techniek. Hoe dit verliep? We nemen je graag mee in haar ervaringen.

‘’Als vrouw werken in de techniek? Dat klonk voor mij een beetje eng!’’

Van apothekersassistente naar de installatietechniek

‘’Ik ben Willow. Toen ik 16 was moest ik al een keuze maken in de vervolg opleiding die ik wilde doen. Ik heb toen lange tijd getwijfeld tussen een opleiding in de techniek of een opleiding als apothekersassistente. Hoewel het beide totaal verschillend is, sprak het me wel allebei aan. De drempel om techniek te kiezen was voor mij te hoog omdat ik nog zo jong was. Daarbij dacht ik dat ik als enige meisje terecht zou komen in een ruwe mannenwereld. Die gedachten vond ik maar niets en daarom werd techniek ‘plan B’. Ik koos voor de optie die voor mij destijds veiliger voelde en ik werd apothekersassistente. Ik merkte al snel dat dit de verkeurde keuze was: ik moest lang stilzitten en vooral veel luisteren.

‘’Stilzitten en veel luisteren was écht niets voor mij.’’

Ook mijn ouders merkten dat ik niet goed op mijn plek zat. Zij zagen geen vrolijke Willow meer en hadden goed in de gaten dat ik met lood in mijn schoenen naar school ging. Mijn ouders en ik hebben er alles aan gedaan om het een kans te geven. Ze hielpen met mijn huiswerk en probeerden de positieve kanten van de opleiding te benadrukken. Maar na een tijdje gaf ik zelf aan dat ik niet meer verder wilde met deze opleiding. Mijn ouders en ik hebben meerdere gesprekken gehad waaruit naar voren kwam dat ik graag praktijkgericht bezig ben. En zo kwam mijn plan B weer om de hoek kijken: installatietechniek!

“De combinatie tussen werken en leren leek mij erg prettig en zo kwamen we in aanraking met IW. Tijdens de open dag werden we warm ontvangen, kregen we veel informatie en het leukste die dag was dat ik meteen koper mocht buigen. Ik heb me daarna ook direct aangemeld voor twee meeloopdagen. Toen die ook nog eens erg goed bevielen wist ik het: ik weet voor 200% zeker dat ik thuis hoor in de technische branche. Ook mijn ouders hadden vertrouwen in mijn keuze, mede dankzij de goede begeleiding en voorlichting van IW.”

‘’Mede dankzij de goede voorlichting en begeleiding van IW hadden mijn ouders ook vertrouwen in mijn keuze.’’

Het begin van een nieuw avontuur

“Mijn eerste dagen vond ik super spannend, want ik heb altijd gedacht dat ik nogal a-technisch was. Daarbij voelde het toch nog gek om als vrouw de technische branche binnen te stappen, al werd dat gevoel snel weggenomen. De werksfeer op de bouw is fijn en het voelt erg vertrouwd omdat iedereen bereid is om je te helpen. Ik loop mee met een monteur die veel uitlegt en waarvan ik iedere dag ontzettend veel leer. Hoe mijn dag eruit ziet? Dat is een moeilijke vraag, want iedere dag is anders en juist dat maakt het erg leuk. Op maandag ga ik altijd naar het ROC voor theorieles en verder ga ik drie tot vier dagen naar mijn leerbedrijf om praktijkervaring op te doen. Ook ben ik om de week een dagje bij IW in de opleidingslocatie voor mijn praktijklessen.

Mijn hoogtepunt tot nu toe?

“Mijn hoogtepunt tot nu toe? Dat weet ik nog goed! De eerste week mocht ik al meteen met een monteur mee om een bad te installeren. Ik had zoiets nog nooit gedaan, dus ik had geen idee waar ik moest beginnen. De monteur gaf aanwijzingen en vooral ook vertrouwen. Ik ging aan de slag en het eindresultaat was super goed. Toen was ik echt trots op wat ik had gemaakt!

Nu ik al een tijdje bezig ben, merken ook mijn ouders dat ik weer enthousiast en vol energie thuiskom. Ik vertel iedere dag wat ik heb gedaan en laat ze foto’s zien van wat ik heb gemaakt. Mijn ouders zeggen dat ik aan het veranderen ben van een meisje naar een zelfverzekerde meid die zich staande kan houden in de techniek: dit geeft mij een extra positieve boost!”

Ouders: ‘’Willow is trots op haar werk, heeft plezier en ziet een toekomst voor zich!’’

Willow met moeder

Mijn ervaringen met IW en mijn toekomst

“Ik ben tot nu toe super te spreken over IW. Ze begrijpen volledig vanuit welke situatie ik kwam en hun begeleiding hierin was begripvol. Of je nu wel of geen diploma hebt, iedereen wordt hetzelfde behandeld. Je leerlingbegeleider en werkbegeleider geven je zelfvertrouwen en je kunt er altijd terecht met vragen en onduidelijkheden.”

‘’Binnen IW wordt iedereen hetzelfde behandeld’’

“Ik vind het belangrijk dat ik nu eerst mijn diploma haal. Binnen IW en het bedrijf waar ik zit is het mogelijk om door te groeien en daar wil ik ook gebruik van maken. Een rol als leidinggevende zie ik wel zitten, maar het liefst wil ik later zelf leerlingen begeleiden op het gebied van techniek. Mijn enthousiasme voor dit vak is groot en dat wil ik graag op anderen overbrengen.’’

De ervaringen van Roelof,
de instructeur vanuit IW

‘’Mijn eerste indruk van Willow was meteen erg positief: ze is erg gemotiveerd en altijd bereid om er het beste van te maken. Ik vind het erg dapper van Willow dat ze vanuit een compleet andere achtergrond kiest voor de technische branche. Ze gaf de eerste dag meteen al aan dat ze klaar was met stilzitten en dat een hele dag achter de computer niets voor haar was. Nu ik zie met wat voor enthousiasme ze hier rondloopt, weet ik ook zeker dat techniek beter bij haar past.

‘’Willow is een voorbeeld voor andere dames die een stap willen maken richting techniek’’

In mijn ogen is Willow een voorbeeld voor andere dames die twijfelen om een stap richting techniek te zetten. Willow bewijst dat ook vrouwen hier thuishoren en dat vind ik mooi om te zien. In deze IW locatie in Hoorn is ze de enige vrouw in de groep, maar door haar communicatieve vaardigheden weet ze zich goed staande te houden. Leerlingen zoals Willow stralen trots uit en hebben een positieve aanpak. Dit maakt het extra leuk om haar te begeleiden en mijn steentje bij te mogen dragen aan haar toekomst.’’

De ervaringen van Dylan, haar collega

‘’Wij merken dat Willow een positieve toevoeging is aan het team. Allereerst omdat ze een vrouw is en ze hiermee een voorbeeldfunctie heeft voor andere dames. Hopelijk weet ze andere dames te motiveren en vertrouwen te geven dat techniek ook voor hun een geschikt vak is. Daarnaast pakt ze snel dingen op, durft ze vragen te stellen en is ze erg nieuwsgierig. Deze instelling is perfect om een vak te leren. Ik vind het erg tof wanneer jonge mensen voor het vak techniek kiezen: je krijgt dan de mogelijkheid om ze vanaf het begin te begeleiden. Wij zijn in ieder geval erg blij met de overstap van Willow!

‘’Ik vind het altijd erg tof wanneer jonge mensen voor het vak techniek kiezen’’

Onze speerpunten voor je op een rijtje:

  • Wij garanderen een baan, bieden een arbeidsovereenkomst bij IW voor de duur van de opleiding, conform de CAO met bijbehorende vakantiegeld en –dagen en betalen bovendien de opleidingskosten;
  • Wij geloven in praktijkgericht opleiden, daarom staat direct praktijkervaring opdoen bij een bedrijf in de regio centraal;
  • Wij bieden intensieve persoonlijke begeleiding van onze gepassioneerde leerlingbegeleiders/instructeurs en zorgen voor een professionele begeleiding bij het leerbedrijf;
  • Wij hebben een slagingskans van 90%;
  • Wij geven iedereen maar dan ook echt iedereen, een eerlijke kans.

Ondanks deze onzekere tijd is het belangrijk dat je vóór 1 mei je inschrijft voor een nieuwe opleiding.

Bekijk hier de hele film

Ben je ook klaar voor een mooie
toekomst in de techniek?
Meld je dan nu aan.

Twijfel je nog of wil je graag even
overleggen met ons? Dit kan altijd!
We helpen je graag met al je vragen.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development

Inschrijven voor een MBO opleiding bij IW

Ondanks alle maatregelen vanuit de overheid, is het gewoon mogelijk om je aan te melden voor een BBL opleiding bij IW. Zodra je aangemeld bent, wordt er contact met je opgenomen over de vervolg stappen.

AANMELDEN

Toch nog vragen?

Dat begrijpen wij heel goed! We helpen je graag verder. Verdeeld over heel Nederland hebben we IW collega’s werken die je precies kunnen vertellen hoe het eraan toe gaat in jouw regio. Ook in deze periode zijn we zowel per telefoon als online goed bereikbaar; bekijk de contact gegevens en bel of mail ons je vraag.

AL JE VRAGEN