“We zijn volop in voorbereiding op de voorrondes voor de WorldSkills 2019 in Kazan”

14 december 2018  |  Noord, Oost & Flevoland

Maarten Berkhout, locatie- en leerlingbegeleider IWNOF:

“We zijn volop in voorbereiding op de voorrondes voor de WorldSkills 2019 in Kazan”

De 45ste editie van de WorldSkills wordt gehouden in 2019 in het Russische Kazan. Maarten Berkhout, locatie- en leerlingbegeleider IWNOF, is intensief betrokken bij de voorrondes die inmiddels zijn gestart: “Er komt veel overleg en organisatie bij kijken.”

Maarten: “Binnen de totale regio van IWNOF vertegenwoordig ik de twee opleidingslocaties in Apeldoorn en Deventer. Dit jaar organiseren de ROC´s de voorrondes voor de WorldSkills. Op 31 oktober vond vanuit Aventus een voorronde plaats op de Technicampus in Deventer, dit is ook de locatie waar wij vanuit IWNOF vijf jaar geleden onze werkplaats zijn begonnen. Kandidaten konden zich voor deze regionale wedstrijd aanmelden en daar kwamen twee winnaars uit naar voren. Eén winnaar voor elektrotechniek en één voor installatietechniek. De winnaar uit de laatste categorie is een leerling van IWNOF. De winnaar van elektrotechniek is weliswaar niet in opleiding bij IW, maar werkt wel bij een bedrijf waar wij veel leerlingen hebben geplaatst. We beschouwen deze twee winnaars toch wel als ´onze´ leerlingen.”

Op naar de volgende rondes
Maarten: “De wedstrijd die 31 januari plaatsvindt in Deventer is de wedstrijd voor Elektrotechniek. Die vindt opnieuw plaats in de Technicampus, wederom georganiseerd door ROC Aventus. Hier komt één winnaar uit voor Elektrotechniek die doorgaat naar de landelijke finale in maart. De winnaar van afgelopen 31 oktober voor installatietechniek, gaat al rechtstreeks naar de landelijke finale in maart. Omdat de wedstrijd op 31 januari wederom in onze werkplaats plaatsvindt, zit hier opnieuw een goed stuk samenwerking in om dit te organiseren, dus tussen de Technicampus, IWNOF en Aventus. Tijdens die selectieronde komen er 14 leerlingen uit de regio. Dus voor elektro zal daar een winnaar uit komen. We hebben in Deventer in onze werkplaats tien boxen staan, maar er zullen er vier bij moeten komen om alle 14 deelnemers een goede gelegenheid te geven hun skills te tonen.”

“Aanvullend op de twee kandidaten .
trainen we ook twee reservekandidaten”

Ook aandacht voor jury en begeleiders
Vanuit Aventus komt er een speciale jury. IWNOF heeft hiervoor bedrijven benaderd die in de vakjury gaan plaatsnemen. Maarten: “Maar ook hebben we bedrijven benaderd die op die wedstrijddag voor de begeleiders van de kandidaten een invulling kunnen geven. Deze bedrijven nodigen de leerlingbegeleiders uit om op twee projecten in de regio te komen kijken. Daar hebben we nu al twee projecten voor op het oog. Op de wedstrijddag kunnen we daar dan met de begeleiders naartoe, zodat hun programma op de wedstrijddag inhoudelijk ook goed is ingevuld. De winnaar van deze ronde gaat vervolgens door naar het nationaal kampioenschap, later in 2019. De winnaars daar weer van gaan naar de WorldSkills in Kazan in augustus 2019.”

Voorbereiden op wedstrijddag in januari
Maarten en zijn collega´s zijn de twee kandidaten uit de eerste ronde nu inhoudelijk aan het voorbereiden op deze wedstrijddag in januari 2019: “Aanvullend op de twee kandidaten trainen we ook twee reservekandidaten. Bij uitval, bijvoorbeeld door ziekte, hebben we zo altijd reservekandidaten beschikbaar voor de volgende ronde in januari.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek