Veiligheidsvoorlichting op VMBO/MAVO scholen

6 december 2017  |  Algemeen, Midden, Regionaal

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden is actief binnen de VMBO/MAVO scholen om leerlingen te werven voor bedrijven. Dit doen wij o.a. door presentaties te geven aan leerlingen met het onderwerp ‘Wat is techniek’ en ‘Vervolgopleidingen in de Techniek’. Ook tijdens opleidingsmarkten op scholen vertellen wij leerlingen en ouders over de opleidingen installatie- en elektrotechniek, zo kunt u denken aan de vaktechnisch inhoud van de opleidingen, de niveaus, BOL & BBL variant, wat kan een opleidingsbedrijf betekenen, etc.

Regelmatig krijgen wij vragen vanuit VMBO/MAVO scholen en proberen daarop te anticiperen. Eén van de vragen was of wij ook veiligheidsvoorlichting geven. In samenwerking met BouwMensen in Geldermalsen hebben wij daarop een presentatie ontwikkeld. De inhoud van de presentatie is gebaseerd op VCA, maar wij hebben ook gekeken naar wat relevant is op een school, bijvoorbeeld: veilig werken aan de machines op school, lang haar moet vastgemaakt worden, niet rennen door het lokaal, etc.

Onze eerste veiligheidsvoorlichting hebben wij gegeven op De Fontein, een MAVO-school in Bussum. De voorlichting zijn wij gestart met het maken met een vluchtroute. De leerlingen hebben hun stoelen zodanig geplaatst om te kunnen vluchten, door een paadje te maken. Verder kwam in de voorlichting naar voren hoe je veilig kunt werken, het herkennen van gevaarlijke stoffen, omgaan met elektriciteit, brand en explosie en werken op hoogte.

We hebben verteld dat het veilig werken met gereedschappen en materialen erg belangrijk is, maar minstens zo belangrijk is het eigen gedrag. De leerlingen moeten vooral ook zelf een LMRA toepassen. We hebben foto’s laten zien van goede en foute werkplaatsen, daarop kwam volop reactie van de leerlingen. Veelal zagen ze al snel dat iets niet veilig was.

Veiligheid is een belangrijk aspect in de installatietechniek. Wij zien het als onze taak om toekomstige monteurs in een vroeg stadium te informeren over veiligheid. Wij hebben de veiligheidsvoorlichting als succesvol ervaren en willen het in de toekomst zeker vaker doen.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development