The road to São Paulo 2015: deel 3

15 juli 2015  |  Algemeen, Bedrijven, Jongeren

Nog ruim een maand en dan is het zover, dan beginnen in het Braziliaanse São Paulo de World Skills 2015. Namens InstallatieWerk Didam zal leerling Lando Klein Gunnewiek ons land vertegenwoordigen op het gebied van installatie- en verwarmingstechniek. Het aftellen is begonnen, de spanning stijgt en ondertussen bereidt Lando zich optimaal voor.

Begin april stond er in Gorinchem een heuse oefeninterland gepland tegen een Zwitserse vakgenoot. Daarbij ging het niet zozeer om het verslaan van zijn tegenstander, maar was het doel vooral om bepaalde punten te trainen en ervaring op te doen voor de ‘echte’ wedstrijd in Brazilië. “Uiteindelijk verloor ik van hem, omdat ik mijn veiligheidsbril had afgezet. Ik had halverwege olie op de bril gekregen, waardoor ik niet goed meer kon zien. Maar de jury vond de veiligheid zo belangrijk dat ik net een paar punten minder kreeg dan mijn tegenstander. Op alle andere vlakken waren we gelijkwaardig.”

Snelheid trainen
De opdracht, het monteren van sanitaire voorzieningen en een CV-ketel met verwarmingsbuizen, leek erg op de klus die Lando in São Paulo te wachten staat. “Inmiddels heb ik ook de definitieve opdracht van de World Skills gezien, dus daar kan ik me verder in ontwikkelen. Alleen de materialen die we mogen gebruiken zijn nog onbekend. Daarom oefen ik met zoveel mogelijk verschillend materiaal, zodat ik in ieder geval met alles overweg kan. Ook op mijn snelheid wil ik nog wat trainen. Al ging dat in Gorinchem erg goed, zonder dat de nauwkeurigheid er onder leed.”

Engels leren
Behalve het oefenen met materialen, is het ook belangrijk dat hij overweg kan met de Nederlandse begeleider, de expert. “Elke kandidaat heeft een expert die hem of haar bijstaat voor- en tijdens de wedstrijd. Daarvoor moeten we ook Engels leren, omdat je alleen in het Engels mag communiceren tijdens de wedstrijd. Er staat namelijk een jurylid bij die alles moet kunnen verstaan, het is niet de bedoeling dat een expert tips gaat geven of op een andere manier het resultaat beïnvloedt. Dat is in het verleden weleens gebeurd, vooral bij Japanners geloof ik.”

Teambuilding
Ook staat er voor de reis naar Brazilië nog een bijeenkomst op het programma met het hele Nederlandse team. “Het is belangrijk dat we elkaar allemaal een beetje kennen. Stel dat je een mindere dag hebt tijdens de World Skills, dan is steun van je landgenoten heel belangrijk. We reizen echt als team af en zullen daar ook veel met elkaar optrekken.” Nu augustus dichterbij komt beginnen de zenuwen bij Lando toe te nemen. “Maar dat is vooral gezonde spanning. Ik heb me tot nu toe goed kunnen voorbereiden en ga de komende maanden nog hard aan de slag. Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development