The road to São Paulo 2015: deel 2

31 augustus 2015  |  Jongeren

Eind vorig jaar plaatste InstallatieWerk-leerling Lando Klein Gunnewiek zich voor de World Skills 2015 in São Paulo, die in augustus plaatsvinden. Hoewel de kampioenschappen nog ver weg lijken, is Lando al volop bezig met de voorbereiding. Om zijn technische vaardigheden te trainen, staat er begin volgende maand een ‘oefeninterland’ tegen een Zwitserse concurrent op het programma.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Lando in april zou deelnemen aan de Finse kampioenschappen, om zo ervaring op te doen voor de World Skills. “Maar daar heb ik in overleg met mijn begeleiders toch van af gezien. Het zou te duur worden en te veel tijd in beslag nemen.” In plaats daarvan mag hij het van 6 tot en met 9 april in Gorinchem in zijn categorie ‘installatie- en verwarmingstechniek’ opnemen tegen een Zwitserse vakkanjer. “Die is al een stuk verder in de voorbereiding en het is de bedoeling dat ik van hem ga leren. Goed kijken hoe hij het doet en mijn zwakke punten verbeteren. Ik wil graag nog wat sneller werken bijvoorbeeld.”
Mentale training
Lando weet net als de 27 andere deelnemers op zijn vakgebied al wat hem te doen staat in Brazilië. En dat kan hij in Gorinchem vast gaan oefenen. “We krijgen een soortgelijke opdracht als die in São Paulo: aan een kant van een wand moeten we een douche, wasbak en toilet monteren en aan de andere kant gaan we aan de slag met de installatie van een CV-ketel en verwarmingsbuizen.

Hij heeft hier echter bewust nog niet voor getraind. “Ik weet namelijk niet welk gereedschap ik toegewezen krijg. Als ik nu met ander materiaal ga oefenen zou dat nadelig zijn.” Wel heeft hij al training gekregen in andere elementen. “We hebben een bijeenkomst gehad met andere Nederlandse deelnemers om de Engelse taal te oefenen, goed om te gaan met de pers en je mentaal te kunnen voorbereiden op de wedstrijd. Ik voel me als het ware een topsporter. Het is ook de bedoeling dat iedereen een eigen logboek gaat bijhouden tijdens de voorbereiding. Daarin schrijf je op wat je wilt bereiken en op welke manier je dat gaat doen.”

Een bekendheid
De talentvolle vakman begint langzaam een bekende Achterhoeker te worden. “Ik word steeds vaker herkend en aangesproken op straat. Dat vind ik leuk, al moet ik wel steeds dezelfde vragen beantwoorden.” Ook Rufra, het bedrijf waar hij momenteel werkzaam is, maakt handig gebruik van zijn status. “Als ze bij klanten op bezoek gaan, beginnen ze vaak over mij. Ze zijn trots natuurlijk.” De ouders van Lando, die als trouwe supporters meereizen naar Brazilië, zijn alvast met andere dingen bezig. “Ze verdiepen zich in het land en bereiden zich al helemaal voor op de reis. Bij mij begint het inmiddels ook al aardig te kriebelen, ik heb er erg veel zin in!”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development