The road to São Paulo 2015: deel 1

16 december 2014  |  Algemeen, Bedrijven, Jongeren

Vol trots kan InstallatieWerk Didam meedelen dat leerling Lando Klein Gunnewiek zich heeft geplaatst voor de World Skills 2015 in São Paulo, Brazilië. Begin december versloeg hij tijdens de kwalificaties in Vlissingen een andere talentvolle vakman op het gebied van sanitaire- en verwarmingstechniek, waardoor hij zijn ticket kon gaan boeken. Tot aan de World Skills, die in augustus volgend jaar plaatsvinden, volgen we Lando op de voet.

Met zijn derde plaats tijdens de landelijke VakkanjerWedstrijden in maart van dit jaar, liet Lando (20) al zien dat hij tot de beste van Nederland behoort op zijn vakgebied. Omdat de nummer 1 van die wedstrijd te oud was voor deelname aan de World Skills, kreeg Lando samen met de nummer 2 van toen een herkansing om zich te plaatsen voor São Paulo. Er wachtte dus nog een pittige opgave.

Twee spannende dagen
“We moesten in Vlissingen allebei een soort ‘vormbehoud’ tonen ten opzichte van de wedstrijd in maart. Die andere jongen had me destijds verslagen en ik wist nog wat zijn sterke punt was: zijn snelheid. Ik werk weliswaar wat trager, maar ben juist weer heel secuur. We hebben na de VakkanjerWedstrijden commentaar meegekregen van de jury. Ik moest een betere balans vinden in secuurheid en snelheid, dus in plaats van drie keer nog maar twee keer alles controleren.”
In twee dagen tijd moesten beide monteurs in een technische ruimte laten zien wat ze waard waren. Er werd onder meer gewerkt met pijpen en verwarmingsbuizen en er moest een ketel en een radiator worden aangesloten. Na dag 1 had Lando er vertrouwen in dat het goed zou komen. “Ik keek naar het werk van mijn tegenstander en zag dat hij verder was, maar minder nauwkeurig had gewerkt.” Toch voelde hij op dag 2 even nattigheid. “De jury zette volle druk op een van mijn buizen en daar bleek een lekkage in te zitten. Gelukkig had die andere jongen twee lekkages, toen voelde ik dat ik ging winnen.”

Op straat herkend
Dat gevoel bleek het juiste. Lando werd tot winnaar uitgeroepen, waardoor hij de eer van zowel InstallatieWerk Didam als heel Nederland op het gebied van sanitaire- en verwarmingstechniek hoog mag houden in São Paulo.
“Dat is geweldig natuurlijk, ik ben apetrots. Ik heb ook hele leuke reacties uit mijn omgeving gekregen en ik werd speciaal door InstallatieWerk in het zonnetje gezet. Ik stond laatst zelfs een keer ergens buiten te werken toen een voorbijganger riep: ‘Hey topper, gefeliciteerd!’ Ik kende die man helemaal niet, blijkbaar had hij me in de krant zien staan.
Voorlopig heeft hij nog genoeg tijd voor zijn voorbereiding. Om zich alvast te meten met andere internationale toppers, reist hij in april af naar Finland waar hij samen met andere Nederlandse gekwalificeerden voor de World Skills deelneemt aan het Fins kampioenschap. “Ik kan daar geen kampioen worden natuurlijk, maar het is voor ons bedoeld als training. Daarnaast krijgen we de komende tijd mediatraining en besteed ik met mijn begeleider extra aandacht aan praktische dingen.” Maar eerst mag Lando nog even genieten van deze prachtige prestatie. Chapeau!

Uiteraard kun je Lando samen met ons blijven volgen. Elke zes weken geven we een update van zijn voorbereiding en blikken we met hem vooruit op de World Skills 2015.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development