Techniekcarrousel in Zwolle: aan de slag!

21 mei 2019  |  Noord, Oost & Flevoland

Vmbo-leerlingen die praktijkonderwijs volgen op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle hebben zes weken gewerkt aan de Techniekcarrousel, een proefproject. Het motto? ‘Thorbecke in bedrijf’. Ze leerden onder leiding van vakmensen uit drie verschillende branches: installatietechniek, schilderen en metselen.

Deze vakmensen hopen zo deze jongeren te interesseren voor techniek. Eén van deze vakmensen is Henk Veldhuis: “Deze pilot is goed geslaagd, de leerlingen waren enthousiast.”

Praktijkopdracht: werken aan smart-woning
Henk Veldhuis: “De opzet was om jonge leerlingen tussen 15 en 17 jaar zelf te laten ondervinden dat je in een beroep waarmee je met je handen werkt, hele leuke dingen kunt realiseren. Ik was verantwoordelijk voor de praktijkopdracht vanuit de installatietechniek. Die praktijkopdracht hield in dat ze na vier dagdelen een smart-woning in het klein gemaakt hadden, waarin zij op afstand de verlichting konden laten branden. De leerlingen gingen twee aan twee aan de slag met een voorbeeldbord voor het maken van hun werkstuk, inclusief een centraal doos en alle voorbereidingen om verlichting in de miniatuurwoning aan te brengen, zoals een schakelkast. De leerlingen moesten onder andere draden trekken en bochtjes buigen. De bediening van de verlichting kwam tot stand door wifi, via het mobieltje van de leerlingen.”

Veelzijdig actief binnen techniek
Henk Veldhuis is veelzijdig actief als kartrekker in de installatiebranche. 30 jaar als ondernemer en inmiddels als adviseur installatietechniek/luchtdicht bouwen. Ook was hij regionaal bestuurder bij UNETO-VNI, nu Techniek Nederland, met de portefeuille onderwijs. In Apeldoorn was Henk één van de oprichters van de Week van de Techniek, ook slaagde hij erin TechnoDiscovery naar Apeldoorn te halen en was hij als bestuurder betrokken bij de ROI, de voorloper van IW. Bij IW helpt Henk ook mee om de leerlingen bij de installateurs onder te brengen. Eveneens geeft Henk voorlichting over energiebezuiniging in de WoonWijzerWinkel in Genemuiden. Kortom, Henk zet zich actief in om mensen, en de jeugd in het bijzonder, te interesseren voor (installatie)techniek: “Daarom heb ik met heel veel plezier meegewerkt aan de Techniekcarrousel, ook samen met de docenten van de Thorbecke Scholengemeenschap. Met dit soort inspirerende activiteiten hopen we toch onze toekomstige collega’s te creëren. We hebben een heel mooi vak, maar het is voor het publiek, en dus ook jongeren, onzichtbaar, alles zit achter muren en onder vloeren. Via een doeactiviteit als de Techniekcarrousel maken we ons vak veel zichtbaarder.”

Feestelijke afsluiting
De Techniekcarrousel werd dinsdagochtend 16 april gezamenlijk met branches, leerlingen en mentoren feestelijk afgesloten met een certificaat en een lunch.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development