Roermond brengt Topcoach van het Jaar voort

6 november 2019  |  Algemeen

Installatiebranche lauwert haar beste praktijkinstructeurs en leerlingbegeleiders
Het is vooral op voorspraak van leerlingen dat praktijkinstructeur en leerlingbegeleider Theo van den Elzen van opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost in Roermond zichzelf vanaf vandaag Topcoach van het Jaar mag noemen. De Brabander uit Haps is uit ruim 750 voorgedragen kandidaten gekozen tot Topcoach van het Jaar in de categorie opleidingsbedrijven. Vandaag zijn in de Jaarbeurs in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: opleidingsbedrijven, MKB en grootbedrijven.

Van den Elzen (60) doceert bij opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost het vak installatietechniek (werktuigbouw). Hij werkt nu 13 jaar met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. De jongeren worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. Ze werken tijdens hun opleiding bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school. Van den Elzen geeft les op verschillende IW-locaties in Roermond, Helmond en Cuijk.

Een leven lang
Voordat Van den Elzen les is gaan geven bij IW Zuid-Oost, werkte hij al ruim dertig jaar in het installatievak. Als werkvoorbereider heeft hij daarbij al ampel gelegenheid gehad om collega’s te begeleiden in hun werk. “Het begeleiden heeft er bij mij dus altijd al ingezeten. Ik heb het altijd het mooiste onderdeel van mijn werk gevonden.”

Op dit moment werkt Van den Elzen als praktijkinstructeur en als leerlingbegeleider. Hij vindt het in die laatste rol vooral belangrijk om jongeren vertrouwen te schenken. “Ze maken op jonge leeftijd de keuze voor dit vak, vaak nog aan de hand van hun ouders. Zo’n grote keuze is best eng voor zo’n jonge gast. Om er dan ook echt voor te gaan, moet je je als leerling goed voelen bij die beslissing. Ik doe er daarom alles aan om ze vertrouwd te maken met het vak zodat ze snel plezier gaan ervaren in het leren.”

Waardering voor opleiding
OTIB, de brancheorganisatie voor installatiewerk, organiseert de TopCoachverkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat, over het algemeen, de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Al tijdens de eerste verkiezing in 2016 konden de organisatoren zich verheugen op maar liefst 350 aanmeldingen.

Uit de 750 kandidaten die leerlingen dit jaar hebben voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 20 finalisten gekozen. Kandidaten worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden. De jury stelt vast dat de argumenten waarmee de begeleiders voorgedragen worden inhoudelijk sterk zijn, onderscheidend en vaak erg enthousiast.

Verlegen om vakmensen
De installatiebranche telt in Nederland ruim 130.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die steeds dringend verlegen zit om goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig.
De andere twee begeleiders die vandaag in de prijzen zijn gevallen, komen uit de categorieën grootbedrijf en MKB. Elk van de winnaars gaat naar huis met een beker en een geldprijs van 2.500 euro die ze mogen inzetten ten gunste van hun begeleidingswerk.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development

Inschrijven voor een MBO opleiding bij IW

Ondanks alle maatregelen vanuit de overheid, is het gewoon mogelijk om je aan te melden voor een BBL opleiding bij IW. Zodra je aangemeld bent, wordt er contact met je opgenomen over de vervolg stappen.

AANMELDEN

Toch nog vragen?

Dat begrijpen wij heel goed! We helpen je graag verder. Verdeeld over heel Nederland hebben we IW collega’s werken die je precies kunnen vertellen hoe het eraan toe gaat in jouw regio. Ook in deze periode zijn we zowel per telefoon als online goed bereikbaar; bekijk de contact gegevens en bel of mail ons je vraag.

AL JE VRAGEN