Ralph Fokkema, nieuwe consulent IW WorkForce

22 november 2019  |  Noord, Oost & Flevoland

“Het aanbod van IW WorkForce is voor installatietechnische werkgevers een steeds interessantere optie”

IW WorkForce heeft sinds begin september een nieuwe consulent. Zijn naam is Ralph Fokkema. En het bijzondere is dat zijn omschakeling naar deze baan symboliseert waar IW WorkForce voor staat. Ralph: “Ik ben het prototype van een zij-instromer. Ik weet dus zelf hoe het voelt voor de mensen die wij via IW WorkForce bemiddelen.”

Ralph werkte eerder op de schadeafdeling van Univé en daarvoor was hij grafisch vormgever. Ralph: “Ik zat niet helemaal op mijn plek, maar had altijd wel affiniteit met techniek, ook door mijn opleiding Havo Natuur & Techniek. Mijn vriendin werkt bij JINC, een partner van IWNOF. Zij bracht mij in contact met Anthony Brak en Piet Jongman van IWNOF in Leeuwarden. Ik heb een dag meegelopen met een vrouwelijke monteur in een BBL-traject en raakte enthousiast. Ook het goede gesprek met Piet en Anthony inspireerde mij enorm. Hun werk heeft te maken met techniek én je komt heel veel bij klanten van IWNOF. Ook vertelde een vriend van mij regelmatig positieve verhalen over de installatiesector waarin hij werkzaam is. Opgeteld had ik een positief beeld gekregen van de branche.” Dus toen de vacature van consulent bij WorkForce voorbijkwam, besloot Ralph te solliciteren en werd hij aangenomen.

Ultiem voorbeeld van carrièreswitch
Ralph kwam in deze job terecht na een carrièreswitch: “Eigenlijk precies de doelgroep van WorkForce! In mijn presentatie voor mijn werk als consulent heb ik dit gegeven dan ook prominent staan met het thema: ‘Spannend, hè? Een carrièreswitch!’ Kijk, mensen die van werk naar werk gaan, zijn vaak wat zelfverzekerder. Maar kandidaten die een tijdje zonder werk zitten, vinden het traject dat WorkForce hen biedt doorgaans toch wat enger. Ik laat hen zien dat het écht een carrièreswitch is. Want ook al zitten ze een tijdje thuis: ze gaan toch iets anders doen dan waar ze ooit voor hebben geleerd of hebben gedaan. Dat houdt in dat ik hen in een compleet andere mindset moet zien te krijgen.”

De kerntaak van IW WorkForce
Graag legt Ralph nog even kort en krachtig uit waar IW WorkForce voor staat: “In een notendop wil IW WorkForce zijinstromers zonder relevant diploma een kans bieden bij installatiebedrijven, onder goede en professionele begeleiding van IW WorkForce. Zijinstromers van nuggers en werk-naar-werk tot en met uitkeringsgerechtigden en statushouders(ex). Deze kandidaten komen op contract bij IW volgens Cao Techniek en Metaal en worden meestal na hun BBL-traject aangenomen bij het leerbedrijf.

Andere doelgroep, andere focus
Ralph: “Is uw installatietechnische bedrijf op zoek naar een medewerker die goed wordt opgeleid en die echt voor het vak kiest? Meld dan uw bedrijf aan. Dé kern van onze dienstverlening is bij een werkgever het vertrouwen te scheppen om ervoor te zorgen dat mensen in de reguliere BBL kunnen instromen. Ondernemers hebben in dit traject met een andere wereld te maken dan het reguliere traject waarbij jonge mensen via IWNOF bij hen worden geplaatst. Het is toch een speciale tak van sport. Je hebt met een andere doelgroep van werknemers te maken die een bepaalde persoonlijke aandacht nodig hebben, evenals andere subsidiestromen.”

 

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
webdesign development

Inschrijven voor een MBO opleiding bij IW

Ondanks alle maatregelen vanuit de overheid, is het gewoon mogelijk om je aan te melden voor een BBL opleiding bij IW. Zodra je aangemeld bent, wordt er contact met je opgenomen over de vervolg stappen.

AANMELDEN

Toch nog vragen?

Dat begrijpen wij heel goed! We helpen je graag verder. Verdeeld over heel Nederland hebben we IW collega’s werken die je precies kunnen vertellen hoe het eraan toe gaat in jouw regio. Ook in deze periode zijn we zowel per telefoon als online goed bereikbaar; bekijk de contact gegevens en bel of mail ons je vraag.

AL JE VRAGEN