IW Actueel

Praktijkexamen: in een examencentrum of in het echte werk. Wat is goed en wat is beter?

Frank Theeuwen, manager praktijkopleidingen IW Zuid-Oost.

In deze column behandel ik het wel en wee rondom praktijkexamens of Proeves van Bekwaamheid (PvB’s) waarbij al jaren de discussie gevoerd wordt wat beter is: de uitvoering in de echte beroepspraktijk óf “gesimuleerd” in een examencentrum. Hierbij maak ik steeds de vergelijking tussen de uitvoering in de BeroepsPraktijk (BPV) of in een onafhankelijk examencentrum.

Laat ik beginnen met een voorbeeld in de installatietechniek. Een MBO student op niveau 3 (Eerste Monteur Woning) moet aan het einde van zijn opleiding een volledige installatie in een woning kunnen maken. Dat wil zeggen: een volledige verwarmingsinstallatie inclusief tapwater. In het kwalificatiedossier staat dat hij een technische installatie moet installeren en daar via een aantal kerntaken en werkprocessen moet zien te komen. Daarbij moet hij minder ervaren monteurs aansturen.

Wat betekent dat voor het leerbedrijf?

Als het gaat om de organiseerbaarheid is dit een enorme uitdaging. Wat vindt de klant er van als het nieuwe huis dat je aan het bouwen bent als een examenopdracht gezien wordt? Ik kan me voorstellen dat als bij mij thuis de verwarmingsketel vervangen dient te worden, en de monteur mij vertelt dat het een examenopdracht is, dat ik daar dan gelijk enkele vragen bij heb. In een onafhankelijk examencentrum heb je daar geen last van; het heeft zelfs meerdere voordelen:

  • Geschoolde assessoren: mensen die weten hoe ze moeten beoordelen en dat ook dagelijks doen. De monteur op het werk is meestal bezig met sleutelen en de meeste vinden het beoordelen maar lastig.
  • Het is een “beschermde” omgeving, maar er wordt wel met echte installaties gewerkt, waardoor het dus niet afwijkt van de echte beroepspraktijk.
  • Alle kerntaken en werkprocessen worden geëxamineerd en beoordeeld. Dat is in de beroepspraktijk vaak lastig: niet ieder karwei is geschikt als examenopdracht.
  • Het administratief proces is bekend bij de assessoren. Een PvB is niet zomaar iets, het is de afsluiting van een opleiding en kan leiden tot een wettelijk erkend diploma. Daar horen administratieve eisen bij die bij een onafhankelijk examencentrum bekend zijn.

Terugkomend op de vraag: wat is goed en wat is beter?

Mijns inziens kan een PvB tijdens het echte werk goed uitgevoerd worden, maar dat neemt ook uitdagingen met zich mee. De uitvoering in een onafhankelijk examencentrum is dan vaak een betere optie.

Praat ik voor eigen parochie?

Jazeker, maar dan wel vanuit de oprechte overtuiging dat een examencentrum beter is in de uitvoering van een PvB. Je mag niet meer zeggen dat vroeger alles beter was, maar elke monteur weet nog hoe een examen in Nijkerk of Woerden ging. Het was een spannende dag als je daar naartoe ging waarna je óf euforisch, óf teleurgesteld weer huiswaarts ging.

Herkenbaar? Dan nodig ik iedereen uit om een kijkje te komen nemen in het CIVIL (IW Zuid-Oost en Gilde Opleidingen) waar we een onafhankelijk examencentrum hebben dat iedereen graag faciliteert!

Contact

Frank Theeuwen
E: f.theeuwen@iwnl.nl
T: 0475 34 67 67
M: 06 23 64 61 72

 

WordPress development door Webstation