Oud-leerling Bart van Gurp als praktijkopleider terug bij IW

5 juli 2015  |  Brabant-Zeeland, Regionaal

‘Ik blijf aan het werken en leren.’
Bart is 27 jaar, woont samen met zijn vriendin in Berkel-Enschot en is sinds een paar weken terug bij InstallatieWerk Brabant-Zeeland. Niet in de schoolbanken, maar ervoor, als praktijkopleider werktuigkundige installaties voor Rayon Oost.

‘Ik heb zelf een goede tijd gehad bij InstallatieWerk. Ik begon in een rotperiode: toen ik net een jaar of twee bezig was, begon de crisis. Daarom heb ik meerdere leerbedrijven gehad, want als er geen werk is, kan ook de leerling monteur niet blijven. Maar IW heeft steeds een ander leerbedrijf gevonden. In totaal heb ik er 7 jaar gewerkt en de opleiding tot monteur, eerste monteur en servicemonteur afgerond.’

Lesgeven
Bart ging na zijn tijd bij InstallatieWerk bij een bedrijf aan het werk, maar hij blijft leren. ‘Na de opleiding tot service technicus, kwam ik erachter dat ik graag in het onderwijs van de installatietechniek wilde gaan lesgeven. In principe mocht ik met mbo4 zo beginnen aan de docentenopleiding, maar ze hebben me aangeraden om een voorbereidend jaar te volgen: wat natuurkunde, wiskunde en Nederlands om met een goede basis te beginnen. Dat jaar heb ik net afgerond.’

Met dit voorbereidend jaar op zak, moet Bart nadenken over zijn volgende stap. Zeker als zijn contract niet verlengd wordt. Bart: ‘Ik kon kiezen: een baan zoeken in het onderwijs of bij een installatiebedrijf. Bij een bedrijf zou ik heel de week werken, waardoor de opleiding, het stagelopen en het studeren allemaal in de avonduren zouden moeten. Er zaten te weinig dagen in een week. Daarom heb ik verschillende ROC’s benaderd. Overal kunnen ze stagiairs gebruiken, maar nergens konden ze me aannemen.’

Het valt mooi in elkaar
‘Op de bonnefooi belde ik ook naar IW. De telefoniste zei dat ik een motivatiebrief moest sturen, en op die brief werd ik uitgenodigd voor een – wat ik dacht – kennismakingsgesprek. Ik verwachtte er om eerlijk te zijn niet veel van, maar toen ik daar zat, verliep het gesprek heel anders. ‘We zullen eens beginnen,’ zei hij. Ik vroeg hem waaraan. ‘Aan het sollicitatiegesprek,’ was het antwoord. Toen bleek dat er een vacature was voor een praktijkopleider. ‘Nou, die zit hier,’ zei ik.’

Het onverwachte sollicitatiegesprek verloopt goed en sinds 1 juni werkt Bart weer bij IW. ‘Het is nu nog rustig. De lessen zijn afgelopen, er zijn alleen examens. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat, als je een klas hebt van 12 man.’ In het nieuwe seizoen gaat Bart zelf ook weer naar school, naar de docentenopleiding aan het HBO. ‘Ik blijf aan het werken en leren. De stages en praktische opdrachten kan ik bij IW uitvoeren. Daardoor zijn werken en leren goed te combineren. Ik ben heel blij met hoe het is gelopen.’

De opleiding duurt vier jaar, maar daar ziet Bart niet tegenop. ‘Ik had ook voor een kortere opleiding kunnen kiezen, maar wat is een jaar? Het leren houdt in de techniek nooit op en straks heb ik een docentenbevoegdheid. Die extra twee jaar zal ik ook wel overleven.’

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development