Nieuw bestuurslid Richard Exterkate

22 mei 2019  |  Noord, Oost & Flevoland

Richard Exterkate is toegetreden als nieuw bestuurslid voor IWNOF. Graag stellen wij Richard in vogelvlucht voor

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik ben vestigingsleider van Loohuis Installatietechnieken Hengelo, onderdeel van de Loohuis installatiegroep. Ik ben verantwoordelijk voor het aansturen van de vestiging met de daarbij behorende werkzaamheden. We focussen in Hengelo en omstreken op de relatief wat kleinere projecten, de renovatie van woningen en dergelijke. Tevens werken wij landelijk voor de spoorwegen. Grotere projecten die we binnenhalen worden in overleg opgepakt door onze collega-vestigingen.”

Werken jullie samen met IWNOF?
“Zeker! We willen permanent investeren in het aantrekken en opleiden van de jeugd voor de installatietechniek. IWNOF is hierin voor ons een belangrijke opleidingspartner. Door op bestuursniveau mee te mogen praten, hopen we bij te dragen aan nog meer instroom, voor onszelf maar uiteraard ook voor collega-installateurs. Maar het gaat niet alleen om het aantrekken en opleiden van jonge mensen, ook voor zij-instromers zie ik veel mogelijkheden in de installatietechniek. Verder moeten we ervaren mensen zien te behouden door hen permanent bij te scholen. We moeten dus op meerdere velden tegelijk spelen.”

Waarom ben je bestuurslid geworden?
“Ik ben hiervoor benaderd door Erik Nijhof van IWNOF en heb direct positief gereageerd. Het is de intentie van IWNOF om vanuit alle windstreken die zij bestrijkt een vertegenwoordiging in het bestuur te hebben. Ik opereer vanuit Hengelo en daar heeft IWNOF ook een opleidingslocatie. Zo is alle inbreng vanuit het totale verzorgingsgebied van IWNOF evenwichtig verdeeld in het bestuur.”

Hoe beoordeel je het huidige niveau binnen de installatiebranche?
“Het niveau van de monteurs stijgt, samen met de toename van duurzame innovatieve technieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dit vergt een andere denk- en werkwijze, waarbij ik benadruk dat we ook nog steeds heel veel behoefte hebben aan ervaren vakmensen die het traditionele installatiewerk goed beheersen. IW moet daar als opleider ook in meegroeien en er ligt een taak voor het bestuur om hier op toe te zien.”

Wat heb je als bestuurder al gedaan?
“Ik heb inmiddels een bestuursvergadering bijgewoond ter introductie. Het is allemaal pril en nieuw, want opleidingen is toch echt wel iets anders dan het installatievak zelf. Maar ik ben heel enthousiast om hierin te groeien en iets te kunnen betekenen voor de installatiebranche vanuit het mooie opleidingswerk van IWNOF. Persoonlijk zie ik hierin een mooie ontwikkeling voor mijzelf.”

 

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development