Met een personeelstekort, het roer om!

17 mei 2021  |  Brabant-Zeeland

Overal in de media horen en zien wij het nijpende personeelstekort en de vraag naar goed geschoold technisch personeel. Als opleider voor de installatiebranche en dé motor achter nieuw personeel, zien wij die noodzaak niet altijd terug. Als wij het serieus menen met het oplossen van het personeelstekort zullen wij allemaal op een aantal thema’s het roer moeten omgooien.

  • Meer ruimte bieden en dat ook uitdragen aan vrouwelijke technici. Laat de bedrijfs(cultuur) er op aansluiten.
  • Geef mensen vanuit niet-westerse culturen de ruimte zich te bewijzen zodat zij aan kunnen tonen dat ze waardevol zijn voor de technische branche.
  • Het vasthouden aan 40 urige werkweken en vaste dagvensters geven niet de ruimte aan instromers die werk en privé beter willen combineren.

Als de technische branche op bovenstaande thema’s wil en kan bewegen, wat op verschillende plekken al gebeurd, dan is het mogelijk om met elkaar een deel van het personeelstekort op te lossen. De huidige situatie op de arbeidsmarkt biedt kansen om mensen van branche naar branche te begeleiden en IW Brabant-Zeeland staat klaar om die handschoen op te pakken. Wij kunnen die mensen vinden door middel van wervingsactiviteiten en verkorte opleidingen zodat ze snel geschikt zijn voor u als installatie- of elektrobedrijf.

Langzaam maar zeker is het weer mogelijk om de zaken op te pakken die beperkt waren door de Corona maatregelen. De praktijklessen gaan met de nodige maatregelen van start en onze studenten gaan weer voorzichtig naar de ROC’s. Daarnaast worden ook voorbereidingen getroffen voor de examenkandidaten. Ook IW Contract Onderwijs loopt weer voorzichtig hoewel daar de pijn door de beperkingen nog het grootst is. Ook IW Workforce begint weer uit een dal te klimmen en plaatst weer volop nieuwe medewerkers uit bij leerbedrijven. Een deel van deze medewerkers doet dat in afwachting van een nieuwe BBL opleiding die in september van start gaat. Ook hebben wij nog een flink aantal nieuwe IW-studenten die ook in september starten en in de periode mei/juni als vakantiekracht aan de slag kunnen gaan. Neem bij interesse contact op met je IW contactpersoon en informeer naar de mogelijkheden.

De instroom van nieuwe monteurs in opleiding verloopt nog wat stroef omdat IW Brabant-Zeeland door Corona niet alle wervingskanalen heeft kunnen inzetten. De afgelopen en komende maanden gaan wij extra hard de (social) media kanalen opzoeken en de boodschap uitdragen dat er volop mogelijkheden zijn voor een goede carrière in de installatie- of elektrotechniek.
Ik wens iedereen een corona vrije zomer met hopelijk iets meer terug naar “normaal”.

Ton Gerritsen
Directeur IW Brabant-Zeeland

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development