IW Actueel

IWNOF zet gericht in op professionalisering medewerkers

IWNOF zet gericht in op het verder professionaliseren van onze medewerkers. Leroy Penning en Riza Gun zijn hier concrete én enthousiaste voorbeelden van. Zij vertellen het je graag zelf.

Riza Gun, praktijkopleider IWNOF:

“Wat ik leer kan ik de volgende dag al in mijn lespraktijk toepassen”Riza Gun is nu ruim twee jaar praktijkopleider bij IWNOF: “Vorig jaar ben ik op HBO-niveau gestart met de PDC-opleiding, dit staat voor het Pedagogisch-Didactisch certificaat. Eerder was dit een diploma en na een aantal wettelijke wijzigingen is dit nu een certificaat. Deze opleiding biedt mij een absolute meerwaarde, ik ben blij dat ik dit doe.”

Inhoudelijk superinteressant
Bij zijn sollicitatie werd Riza verteld dat deze opleiding verplicht aan zijn bevoegdheid als praktijkopleider was gekoppeld: “Los van de verplichting is het ook gewoon inhoudelijk een superinteressante opleiding. Eerst was ik wat sceptisch, maar een paar lessen verder was ik helemaal om. Ik heb er nu heel veel aan. Wat ik leer kan ik de volgende dag al in mijn lespraktijk toepassen, en dat al vanaf de eerste twee lessen!”

Direct toepasbare nieuwe kennis
Deze opleiding focust niet op installatietechniek, want dat vak beheerst Riza al volledig: “Ik leer nu specifiek alle pedagogische en didactische aspecten van kennisoverdracht binnen mijn werk als instructeur. Denk aan zaken als lesvoorbereiding, zoals hoe je kennis ophaalt voordat je de leerlingen een opdracht geeft. Verder ben ik het belang van lesvoorbereidingsformulieren gaan inzien. Maar ook hoe je een groep leerlingen benadert en het omgaan met kinderen met gedragsproblemen. De opleiding is heel breed, een volle fruitmand!” Riza volgt de opleiding bij Windesheim in Apeldoorn, met OTIB als aanjager en organisator op de achtergrond: “Met straks het PDC-certificaat op zak ben ik officieel volledig bevoegd om les te geven als praktijkopleider bij IWNOF. Ik kan mijn werk dan nog beter doen met de extra handvatten die deze opleiding mij meegeeft.”

Pittige tijdsinvestering
Hoeveel tijd kost de opleiding Riza? “Heel veel, hahaha! Eén keer in de 14 dagen komen de cursisten en opleiders bij elkaar in Apeldoorn, in feite een middag-/avondschool. Wij krijgen de opleiding aangeboden in Apeldoorn op een externe locatie in een wijkcentrum, hier is alles prima geregeld. Windesheim zelf is gevestigd in Zwolle. Daarnaast zit er veel huiswerk aan vast en het maken van verslagen en meer. Het tijdbeslag is dus groot, voornamelijk zaterdagen en zondagen.” Inmiddels is Riza een eind op streek met de PDC-opleiding: “Voor de zomervakantie moet ik in principe de opleiding afgerond en het certificaat op zak hebben.”

Ervaringsadvies
Tot slot heeft Riza een advies voor collega’s die enthousiast worden door dit verhaal en ook de PDC-opleiding willen gaan volgen: “Onderschat het niet. Het is een complete opleiding met veel werk en zelfstudie, ook in je privétijd. Laat je dus niet op een verkeerd been zetten door de term certificaat. Maar nogmaals: voor mij is het alle moeite meer dan waard en het zijn vooral ook de leerlingen van IWNOF die van mijn nieuwe kennis profiteren!”

————————————————————————————————————————

Leroy Penning, leerlingbegeleider/instructeur bij IW Noord, Oost & Flevoland:

“Deze opleiding zorgt ervoor dat ik op mijn allerbest voor de klas kan staan”
Leroy Penning is een drukbezet man. Elke dag is hij enthousiast in de weer als leerlingbegeleider/instructeur bij IW Noord, Oost & Flevoland. Als het zo uitkomt, treedt hij ook op als vlogger voor IW-gerelateerde events. En daarnaast vindt hij ook nog tijd om zich te professionaliseren met een PDD-studie. Leroy: “Ik grijp graag elke kans aan om mijzelf te verbeteren.”

Leroy: “Ik ben leerlingbegeleider/instructeur. Sinds 2019 is het bij wet verplicht voor installateurs die ook voor de klas staan en praktijklessen geven om ook PPD te halen. Dit staat voor Pedagogisch-Didactisch Diploma. Dit is noodzakelijk om in het MBO voor de klas te mogen blijven staan.” Leroy leert in deze veelzijdige opleiding zowel theoretische als praktisch zaken. Leroy: “Neem de REN-vakken (Rekenen, Engels, Nederlands). Die zijn er vorig jaar verplicht bijgekomen. Ook al sta je al voor de klas: men wil dat je die vakken opnieuw doet. Kijk, als volwassen persoon geef je les aan jonge mensen. Door de REN-vakken goed te volgen, geef je ook in die vakken altijd het goede voorbeeld.”

Focus op pedagogische en didactische aspecten
Daarnaast geeft Leroy aan dat vooral de pedagogische en didactische aspecten van de opleiding heel belangrijk zijn. Zoals: hoe ga ik om met boze leerlingen? Hoe zorg ik dat ik niet haaks op een leerling kom te staan, maar juist achter de leerling? En ook: hoe pak ik mijn lessen eens anders en op een verfrissende manier aan? Deze opleiding zorgt ervoor dat ik op mijn allerbest voor de klas kan staan.”

Leerzaam voorbeeld: toepassing van white board
Door de nieuwe leerervaringen heeft Leroy zijn manier van lesgeven op bepaalde vlakken aangepast en bijgespijkerd: “Jaren geleden kwam ik rechtstreeks van de bouw in de praktijkruimte van IWNOF als instructeur. Je leert vervolgens de leerlingen vanuit jouw ervaringen. Tijdens de opleiding voor het PDD-diploma kreeg ik de vraag waarom ik nooit een white board gebruik. Daar had ik geen antwoord op. Vervolgens ben ik op een white board zaken uit mijn lessen gaan uittekenen en opschrijven. Ook heb ik de leerlingen als groep op datzelfde white board zaken laten uitwerken. Die aanpak bleek enorm goed te werken en ben ik voortaan gaan toepassen. Kortom, één van de vele handvatten waar je niet zo snel bij stilstaat, maar die heel makkelijk en met direct succes in je klas zijn toe te passen.”

Middenin examens
De opleiding duurt normaal gesproken twee jaar en Leroy volgt ‘m in acht maanden. Hij is in september 2019 gestart en zit op het moment van dit interview (februari 2020) middenin zijn theorie-examens. In mei hoopt hij de opleiding met succes af te ronden: “Ik heb er alle vertrouwen in dat ik dit succesvol afrond.” De opleiding zelf volgt Leroy via het Deltion, de opleiding voor docenten en instructeurs, in samenwerking met het Windesheim. “Wel was het even zoeken om deze opleiding te kunnen combineren met mijn dagelijkse werk. Je krijgt de schooldagen vooraf opgegeven en de rest van het opleidingsjaar plande ik zelf in. Heel blij ben ik dan ook met de vier studie-uren die ik krijg van IWNOF.”

Ervaringsadvies
Bijzonder is ook dat Leroy op de opleiding deelnemers tegenkomt uit andere branches dan de installatiesector: “Het is altijd verrijkend om buiten je vakgebied indrukken op te doen zoals over andere methodieken en andere manieren van werken examineren. Het is heel gaaf om dat mee te maken en eventueel toe te passen in je eigen werk.” Raak je ook geïnteresseerd in deze opleiding? Dan heeft Leroy een ervaringsadvies: “Het is heel leuk en leerbaar, maar denk er niet te makkelijk over. Nou ben ik iemand die er 100% vol in gaat en graag boeken over didactiek en pedagogiek leest. Maar ook als je er wat minder fanatiek in gaat zoals ik, is het nog veel en hard werken.”

         

WordPress development door Webstation