IW Brabant-Zeeland is trots op 2 nominaties voor Topcoach 2020!

2 november 2020  |  Brabant-Zeeland

Cynthia van Esch en Robin Alberti van opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland zijn voorgedragen voor Topcoach van het Jaar 2020. Woensdag 4 november doen zij mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2020. Er worden in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Cynthia en Robin begeleiden leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Beiden werken bij opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder hun vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur installatie- of elektrotechniek. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een leerbedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Eigenaar leerproces     
Van Esch “Wat ik belangrijk vindt, is dat leerlingen niet alleen een vak leren, maar dat ze daarin ook tot zelfontplooiing komen. Leerlingen moeten zo eigenaar worden van hun eigen leerproces”, vertelt Van Esch over haar werk als coach. “Dat betekent dat ze zelf uitvinden wat ze graag doen en waar ze zich verder in willen ontwikkelen.”

Alberti heeft 30 leerlingen onder zijn hoede. De Woensdrechter werkt in Bergen op Zoom en begeleidt daar leerlingen die eens in de twee weken, naast hun werk in de praktijk, bij Alberti aanvullende lessen elektrotechniek krijgen. “Daarbij heeft hij ook aandacht voor wie wij als persoon zijn”, zegt leerling Bente van Akkeren. Alberti beaamt dat. “Ik vind het mijn taak om leerlingen, naast vakkennis, ook veel zelfvertrouwen mee te geven”, zegt de Woensdrechter over zijn persoonlijke stijl van begeleiden.

Waardering voor opleiding
Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen
De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. “Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

Online
De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via deze live-stream volgen of check Topcoach van het jaar 2020.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development