Interview leerling-werknemer Jan van der Vloet

14 juni 2016  |  Brabant-Zeeland, Regionaal

Zo’n 3,5 jaar geleden is Jan bij InstallatieWerk in dienst gekomen als leerling-werknemer. Hij volgt de BBL-opleiding Elektromonteur en hij erg blij met de combinatie van werken en leren.

“Ik ben met deze opleiding gestart omdat ik elektricien wil worden en omdat het echt niet lukt om de hele dag in de schoolbanken te zitten. Dat is gewoon niets voor mij. Ik geloof ook dat ik in de praktijk veel meer kan leren. Ik wist trouwens al vroeg dat ik de techniek in wilde. Toen ik een jaar of 4-5 was had mijn vader een tuincentrum en daar mocht ik met kerst wat in elkaar knutselen met lichtjes. Dat vond ik echt fantastisch.”

Jan is eerst begonnen met de theoretische opleiding van het vmbo. Omdat het niet zo goed ging met de talen, koos hij vervolgens voor elektro en vandaaruit ging hij door naar de BBL-opleiding Elektromonteur.

“Het bedrijf waarbij ik graag de praktijkstage wilde volgen, Michielsen, had in het begin niet genoeg werk. Daarom ging ik eerst bij een partner aan de slag. Die zaten in de paneelbouw, dus de eerste anderhalf jaar heb ik vooral ervaring opgedaan met verdeelkasten en bedienkasten. Nu ben ik inmiddels al wel twee jaar aan het werk bij Michielsen in Chaam. We werken vooral in het zuiden in de bouw. Er zijn hier vier man op kantoor en inclusief mijzelf twaalf man buitendienst. Ik ga met verschillende collega’s mee. Ik leer heel veel verschillende dingen, maar het liefste help ik met het opbouwen van loodsen en industriegebouwen. We hebben pas een fabriekshal gedaan voor een metaalbewerkingsbedrijf en die grote aansluitingen vind ik erg leuk.”

Jan moet nog een halfjaar en dan heeft hij het diploma eerste monteur elektrotechnische installaties op zak. “Dan ga ik meteen door met niveau 4, want ik wil me verder specialiseren om nog leuker werk te krijgen en beter te verdienen. Nu krijg ik natuurlijk nog niet zoveel als de collega’s, maar ik woon nog thuis dus dat is niet zo erg.

Jan heeft mee gedaan aan de Vakkanjers 2016 en inmiddels is hij derdes geworden in de categorie  ‘Elektrotechniek gebouwen’. Vakkanjers is een jaarlijks terugkerend evenement, waar de jonge leerling toppers uit de Nederlandse installatiewereld aan deelnemen. InstallatieWerk speelt hier ook een rol in. In onze moderne werkplaatsen bereiden we leerlingen voor op de toekomst en voor onze deelnemers van de Vakkanjer wedstrijden stellen we een aangepast traject samen.

“De begeleiding die ik vanuit het bedrijf en InstallatieWerk krijg vind ik goed en die combinatie van werken en leren werkt voor mij het beste. Ik zou het ook zeker aanraden aan andere jongeren die niet zoveel met school hebben. Je kan aan de slag in de praktijk en je verdient gelijk al wat.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
webdesign development

Inschrijven voor een MBO opleiding bij IW

Ondanks alle maatregelen vanuit de overheid, is het gewoon mogelijk om je aan te melden voor een BBL opleiding bij IW. Zodra je aangemeld bent, wordt er contact met je opgenomen over de vervolg stappen.

AANMELDEN

Toch nog vragen?

Dat begrijpen wij heel goed! We helpen je graag verder. Verdeeld over heel Nederland hebben we IW collega’s werken die je precies kunnen vertellen hoe het eraan toe gaat in jouw regio. Ook in deze periode zijn we zowel per telefoon als online goed bereikbaar; bekijk de contact gegevens en bel of mail ons je vraag.

AL JE VRAGEN