Interview Thea Bogers Financieel medewerker

14 juni 2016  |  Brabant-Zeeland, Regionaal

Thea is in dienst bij IWBZ als financieel medewerker. Vanuit het hoofdkantoor in Breda zorgt ze samen met vier collega’s voor de financiële administratie. Van de verwerking van alle gegevens voor de salarissen tot aan het controleren van de weburen.

“Ik ben in juni 2007 begonnen bij het toenmalige ROI aan de Nobellaan in Bergen op Zoom. Ik was jaren thuis geweest voor de kinderen en toen ze wat ouder waren wilde ik wel weer eens wat anders. Ik solliciteerde op een secretariële functie en ik werd het toen niet. Twee maanden later werd ik door de directeur gebeld; of ik interesse had om op de financiële afdeling te komen werken om het hoofd Financiën te ondersteunen.”

“Toen we in 2008 met ElektroWerk fuseerden werd het InstallatieWerk Zuid-West. En na de fusie met Tilburg verhuisde ik naar de financiële afdeling van InstallatieWerk Brabant-Zeeland in Breda. Ondertussen was ons team financiële administratie versterkt met meerdere collega’s; dat kon ook niet uitblijven door de samenvoeging van de organisaties. We hebben toen een andere verdeling gemaakt van de werkzaamheden. Ik ben me gaan focussen op de salarissen, dat waren er destijds wel 700. Dat werd teveel om in mijn eentje te doen; bij ons is immers ook geen enkele maand hetzelfde. Nu doe ik veel van de salarissen nog zelf, maar het technische gedeelte doet een salarisbureau. Verder ben ik nu samen met een collega ook verantwoordelijk voor de facturatie van de leerlingen en de controle van de weburen. In totaal gaat het in onze financiële administratie om ongeveer 450 leerlingen en 50 stafleden.”

Het is bepaald geen standaard werk voor onze afdeling

“In onze administratie hebben we te maken met veel meer mutaties dan normaal het geval is bij organisaties. Bij de leerling-monteurs die in dienst zijn, komen er allerlei vergoedingen bij. Daarbij zitten ze in jeugdschalen waardoor ze elk jaar weer een stap zetten en dat gaat allemaal niet automatisch. Bovendien komen er jaarlijks veel nieuwe leerlingen bij én stromen er weer veel uit. We hebben ook nog te maken met diplomavergoedingen en door de één wordt er teveel verlof opgenomen, de ander heeft weer teveel staan…”

“Het is bepaald geen standaard werk voor onze afdeling. Er zijn heel veel variaties in het verwerken van de gegevens. Nee, het blijft elke keer weer een uitdaging en geen maand is hetzelfde. We hoeven ons niet te vervelen. Gelukkig staan we er ook niet alleen voor. Onze afdeling bestaat uit vijf financieel medewerkers en bij pieken springen we bij en vangen we elkaars werkzaamheden op.”

“Voor onze organisatie geldt dat er altijd wel een financiële kant aan zit. Hierdoor krijgen wij achter de schermen best veel mee van wat er speelt en wat het pad is dat de jongens doorlopen bij InstallatieWerk. Ook op de afdeling financiële administratie weten we dus zeker wat InstallatieWerk inhoudelijk doet. We zijn heel erg betrokken bij wat er allemaal gebeurt.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek