Henk Jansen, directeur-eigenaar Technisch Expert Jansen b.v.: “We krijgen nu andere jeugd binnen dan vroeger”

9 februari 2021  |  Noord, Oost & Flevoland

Henk Jansen is directeur-eigenaar van Technisch Expert Jansen b.v. in het Groningse Uithuizen, met in één groot pand drie bedrijven: een Expert winkel, een bedrijf dat zonnepanelen levert en monteert en een installatiebedrijf. Het werkgebied is boven en rondom de A7 en de focus ligt op consumenten. Ook Henk heeft behoefte aan jong technisch installatietalent: “Soms zitten er pareltjes tussen.”

Breed actief
Henk: “We bieden alle installatietechnische diensten met per dienst gespecialiseerde monteurs, 70 in totaal. Zoals monteurs die gespecialiseerd zijn in zonnepanelen of een vaste monteur per woningstichting. Die verdeling in specialismen werkt goed.”

Geen last van coronacrisis
Met zijn drie bedrijven komt Henk de coronacrisis tot nu toe goed door: “Mensen gaan niet op vakantie en niet naar restaurants. Het bestedingspatroon verandert. Consumenten investeren nu meer in bijvoorbeeld hun thuiscomfort en zonnepanelen. Ook zijn we actief in het aardbevingsgebied in de kop van Groningen, ook dit genereert veel werk. Zoals het aardbevingsbestendig en energiezuinig maken van woningen.”

Gevecht om jong technisch talent 
Henk is participant in IWNOF en is uiteraard bekend met het gevecht om het jonge technisch talent: “We hebben voor nu en in de toekomst technici nodig, zo simpel is het. Soms zitten er pareltjes tussen. Wel merken we een verschil met vroeger. Voorheen kozen jongens al snel voor de LTS, sleutelden ze thuis aan brommers en ontwikkelden zij zo hun technische talent. Nu kiest deze groep voor de havo of misschien zelfs hoger en werkt niet meer met de handen. Ze zitten veel op de telefoon, in mijn ogen soms veel te veel.” Dus merkt Henk nu een instroom van jongens die niet goed genoeg kunnen leren om naar de mavo of havo te gaan én ze hebben zelf thuis weinig met techniek uitgeprobeerd: “Deze laaggeschoolde jongeren willen monteur worden en dat geeft totaal nieuwe uitdagingen. Vroeger redde een monteur zich met mijn tekening op de achterkant van een sigarendoos. Nu moet je alles in AutoCAD aanleveren, met alle gedetailleerde gegevens. Die verschuiving is de nieuwe realiteit.”

Succesvolle inzet op jonge monteurs
Uiteraard ziet Henk dat IWNOF enorm actief is om de instroom van het juiste jeugdige talent in de installatietechniek te stimuleren: “Maar zij kunnen daar niet alleen voor zorgen. Uiteraard hebben we hier in het bedrijf, ook dankzij IWNOF echte pareltjes lopen, talentvolle jongens. Uit het verleden is bijvoorbeeld zo’n jonge, talentvolle monteur nu bij ons werkvoorbereider consumentenwerk en hoofd servicedienst. Over het algemeen is het zo dat monteurs die binnen het team passen hier lang blijven werken. We kennen geen tot weinig verloop. Ook monteurs die via IWNOF komen, in het team passen en goed hun best doen blijven voor langere tijd binnen ons bedrijf werken. Het kán dus wel.”

 

 

 

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development