Martijn Blaauwbroek wint finale TopCoach 2020!

5 november 2020  |  Noord-Holland

Martijn Blaauwbroek wint finale TopCoach 2020

Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingen  begeleiders

Martijn Blaauwbroek uit Haarlem is woensdag uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2020 in de categorie Opleidingsbedrijven. De instructeur elektrotechniek van opleidingsbedrijf IW Noord-Holland krijgt een bekertrofee en een geldbedrag van 2.500 euro dat hij mag besteden aan zijn begeleidingswerk.

De Haarlemmer heeft leerlingen onder zijn vleugels in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. De jongeren volgen een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl). Ze werken bij elektrotechnische installatiebedrijven om daar het vak te leren. Vanuit opleidingsbedrijf IW Noord-Holland worden ze begeleid door Martijn Blaauwbroek die ze eens in de twee weken in een praktijklokaal de fijne kneepjes van de elektrotechniek bijbrengt.

Zelf ontdekken

Martijn Blaauwbroek staat bij zijn leerlingen bekend als een fijne instructeur en een prettig mens om mee te werken. Leerling Thomas Dijkstra vindt zijn leermeester vooral iemand die zijn leerlingen zelf laat denken en ontdekken. “Martijn kauwt niet voor. Hij vraagt vooral veel en doet dat op zo’n manier dat je zelf de oplossingen ontdekt voor de problemen die je in het werk tegenkomt.”

De jury ziet Martijn Blaauwbroek veel persoonlijke aandacht aan zijn leerlingen schenken. “Deze TopCoach levert maatwerk door aan te passen, af te stemmen en te helpen op een manier die bij de leerling past. Leerlingen worden bovendien actief betrokken bij hun eigen leerproces waarbij ze gestimuleerd worden om zelf na te denken, op eigen werk te reflecteren en waar nodig bij te sturen.”

Veilig

Ook vinden de juryleden dat Martijn Blaauwbroek een leeromgeving schept waarin leerlingen zich veilig voelen. “Veiligheid, vertrouwen en oprechte interesse in de leefwereld van zijn leerling zijn kernwaarden van Martijn. Hij gaat naast zijn leerlingen staan en geeft ze de ruimte om fouten te maken.”

Martijn Blaauwbroek is gekozen uit 21 finalisten die zijn voorgedragen door leerlingen, collega’s en werkgevers. Hij deelt het erepodium met twee andere finalisten. De Zaandammer Engin Kuruahmet van Engie Infra & Mobility heeft de eretitel op zijn naam gezet in de categorie Grootbedrijf. De bekertrofee voor de categorie MKB gaat naar de Brabander Kornee van Terheijden van Van Terheijden Riooltechniek in Bergen op Zoom.

Cruciaal

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. “De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Ze vormen de vaak nog jonge instromers niet alleen tot vaklieden. Ze helpen ook bij hun persoonlijke vorming. Alle leerlingen die de coaches zo over de streep helpen, zijn voor de sector een aanwinst.”

Wij techniek is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf. De organisatie helpt professionals en bedrijven in de sector bij ontwikkeling. Ze doet dat onder meer door het delen van expertise en het geven van praktische ondersteuning.

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development