Geslaagde proef met tablets in opleidingspraktijk

22 november 2019  |  Noord, Oost & Flevoland

IW is landelijk volop actief met het introduceren van tablets in het leerproces. IWNOF haakt hier nu ook bij aan, met een inmiddels in Hengelo succesvolle proef. Hét doel? Leerlingen alvast voorbereiden op het werken met digitale tools tijdens hun toekomstige loopbaan in de installatietechnische sector.

In het opleidingscentrum van IWNOF in Hengelo werken de leerlingen inmiddels met tablets. Hun opdrachten halen zij sinds de zomervakantie niet meer van papier. Deze staan digitaal kant-en-klaar in een tablet, aangeboden door de landelijke organisatie van IW. De leerlingen kunnen inzoomen op de opdracht, tekeningen maken en aanpassen en ermee aan de slag. Ze beoordelen vervolgens zelf digitaal hun werk en de instructeur kijkt mee en geeft feedback. Al deze gegevens komen in de Praktijkmonitor te staan. Ook het installatietechnische bedrijf zelf heeft digitaal inzicht in de voortgang van de leerling/medewerker.

Koersen op BIM
Nu nog zijn deze opdrachten eendimensionaal, maar de volgende stap die in de pen zit, is dat zij hun opdrachten via de tablet zelfs tweedimensionaal gepresenteerd krijgen. Met als ultiem opleidingsdoel dat zij op deze manier straks vanuit een BIM situatie kunnen werken. Immers, we zien nú al monteurs op de bouw die ter plekke vanuit een digitaal BIM model hun werkzaamheden uitvoeren en vervolgens de nieuwe data vanuit hun specifieke werkzaamheid actualiseren. Dit zal alleen maar toenemen.

Verdere uitrol binnen IWNOF
Nu de proef in Hengelo is geslaagd, rolt IWNOF het werken met tablets in al haar opleidingslocaties uit. Wel is het zo, dat onze opleidingslocaties doorgaans zijn gevestigd in ROC’s. Zij werken met een wifi-netwerk van Eduroam. Er ligt nog een technische uitdaging om onze tablets daar probleemloos op te laten meeliften

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development