Tom Peeters van IW Brabant-Zeeland wint finale TopCoach 2021!

9 december 2021  |  Brabant-Zeeland

Leerlingbegeleider Tom Peeters uit Geldrop is woensdag uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2021 in de categorie opleidingsbedrijven. De leerlingbegeleider, werkzaam bij opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland in Veldhoven krijgt een bekertrofee en een geldbedrag van 2.500 euro dat hij mag besteden aan zijn begeleidingswerk.

Tom Peeters is de jury vooral opgevallen door zijn enorme inzet en bevlogenheid voor het welzijn van zijn studenten. “Zijn doel is steeds dat de leerling gelukkig is”, zegt de jury. Peeters werkt volgens het uitgangspunt dat leerlingen weloverwogen voor het beroep van installatiemonteur kiezen en dat de begeleiders ze daarom, koste wat kost, voor het vak moeten behouden. “Hij doet alles om de leerling in diens kracht te zetten en hij wil de jonge aspirant-installatiemonteur graag een werkplek bieden waar hij of zij in past en zich goed bij voelt”, zegt de jury.

Ondergedompeld

Peeters komt oorspronkelijk niet uit de installatietechniek. Toch weet hij inmiddels evenveel over installatietechniek als een ervaren monteur. “Hij heeft zich helemaal ondergedompeld in het vak, omdat hij vindt dat zijn leerlingen een professional verdienen als begeleider. Hij wil met zijn leerlingen op niveau mee kunnen praten en ze ook kunnen enthousiasmeren voor het vak”, zegt de jury.

De Geldropenaar is nu vier jaar leerlingenbegeleider bij IW Brabant-Zeeland. Daarvoor is hij docent geweest in het basisonderwijs en heeft hij bijna dertien jaar gewerkt in het voortgezet speciaal onderwijs. Daar heeft hij zeven jaar als docent gewerkt en zes jaar als intern begeleider. Het is een voorlichtingsbijeenkomst geweest van zijn huidige leidinggevende op de school waar Peeters werkte, die hem heeft doen besluiten om de overstap te maken naar zijn huidige baan bij het opleidingsbedrijf.

Ambassadeur

De leerlingbegeleider maakt zich niet alleen hard voor het welzijn van zijn studenten. Hij treedt ook op als ambassadeur voor het vak van installatiemonteur. Volgens de studenten die hem hebben genomineerd, doet hij dat in de eerste plaats door zijn aangeboren en aanstekelijke enthousiasme voor het vak. Maar zijn ambassadeurschap strekt zich ook uit tot jongeren die hun loopbaankeuze nog moeten maken. Peeters is regelmatig te vinden op VMBO-scholen in de regio waar hij jongeren enthousiast maakt voor werken in de techniek.

De Brabander is gekozen uit 12 finalisten die door de jury zijn geselecteerd uit ruim 400 voordrachten. Kandidaten voor TopCoach van het Jaar worden elk jaar voorgedragen door leerlingen, collega’s en werkgevers. Peeters deelt het erepodium met twee andere finalisten. De Zwagenaar (NH) Erwin Webbers heeft de eretitel op zijn naam gezet in de categorie grootbedrijf. De bekertrofee voor de categorie MKB gaat naar de Volendammer Rob Kwakman van Elektrotechnisch Bureau Cas Sombroek in Volendam (NH).

 

Cruciaal

De TopCoach van het Jaar-verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek-directeur Sven Asijee onderstreept het belang van goede opleiders voor het vak. “De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal. Ze vormen de vaak nog jonge instromers niet alleen tot vaklieden. Ze helpen ook bij hun persoonlijke vorming. Alle leerlingen die de coaches zo over de streep helpen, zijn voor de sector een aanwinst.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development