Nieuw centrum voor Gebouwde Omgeving maakt techniek aantrekkelijker

18 december 2017  |  Achterhoek-Rivierenland, Algemeen, Regionaal

Een gloednieuw pand in Doetinchem moet over een paar jaar onderdak bieden aan honderden leerlingen van de Gebouwde Omgeving. In dit ‘Smart Building Center’ worden ze opgeleid tot allround vakmensen die multidisciplinair kunnen samenwerken. Ron van Stralendorff, directeur van InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland, legt uit wat de noodzaak is van de nieuwbouw.

Samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen is anno 2017 essentieel, zegt Van Stralendorff. “Het bedrijfsleven vraagt om steeds veelzijdiger personeel dat aansluiting heeft met andere beroepsgroepen. Tegelijkertijd voelen we vanuit het onderwijs de noodzaak om leerlingen enthousiast te maken voor techniek.”

De Achterhoek en Liemers hebben naast de vergrijzing ook te maken met demografische krimp. Naar verwachting zijn er in 2025 30 procent minder leerlingen beschikbaar. En dat terwijl het aantal vacatures in de sector door de economische opgang toeneemt.

Gebouwde Omgeving Om die kloof tussen vraag en aanbod te dichten en de instroom van leerlingen te vergroten, stelde InstallatieWerk vorig jaar samen met het Graafschap College en Bouwmensen een visiedocument op. Dat resulteerde onder meer in de plannen voor de Gebouwde Omgeving: het onder een dak samenbrengen van de opleidingen voor timmeren, metselen, elektrotechniek, installatietechniek en schilderen.

Afgelopen zomer startten vijftig leerlingen in het pand van Bouwmensen aan de Gildenstraat in Doetinchem met een pre-BBL-traject voor installatie – of elektrotechniek. “Die zijn nu bezig met de bouw van een studentenhuis, in samenwerking met de bouwstudenten”, zegt Van Stralendorff. “Daarbij komen alle disciplines aan bod en moeten ze intensief samenwerken.”

Nieuwbouw in Doetinchem Maar de huisvesting aan de Gildenstraat is slechts een tijdelijke oplossing. Binnen drie jaar moet er namelijk een heel nieuw pand worden gerealiseerd. Daarvoor richten de partijen hun pijlen op het terrein van Vredestein, gelegen vlak bij het station van Doetinchem.

Van Stralendorff: “Daar willen we vijf- tot zeshonderd leerlingen samenbrengen in een prachtig centrum voor alle opleidingen van de Gebouwde Omgeving van niveau 1 tot en met 4. De centrale ligging zorgt voor zichtbaarheid en een aantrekkelijke uitstraling.”

Smart Building Center Het nieuwe gebouw in Doetinchem moet een zogeheten ‘Smart Building Center’ worden. Van Stralendorff legt uit wat daarmee wordt bedoeld. “Technologische ontwikkelingen om ons heen gaan in een rap tempo. Steeds meer apparaten in huis of kantoor worden centraal aangestuurd en energiebesparing en duurzame energiebronnen zijn steeds belangrijker. Als onderwijs willen graag gelijke tred houden en moeten we zorgen dat nieuwe technieken en duurzaamheidsthema’s een belangrijke rol krijgen binnen de opleiding.”

Snel een beslissing De verhuizing betekent dat de huidige locatie van InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland in Didam in de verkoop gaat. Van Stralendorff verwacht dat er eind december een beslissing wordt genomen over de nieuwbouw. “De besturen moeten nu nog groen licht geven over o.a. het financiële deel. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren en dat we over 2 jaar de eerste heipaal in de grond kunnen slaan.”

Dé opleider in de
Elektro- en Installatietechniek
Webstation webdesignWordpress Development